Informatie

RAM cider: fris, droog en anders dan de meeste ciders.

Gestart in 2015 door 4 vrienden, inmiddels klaar om Nederland te veroveren. Vanuit thuishaven Rotterdam. Stad van havens en schepen vol appels; mooi en lelijk, we gebruiken ze allemaal. Daar zijn we trots op.

Echte harde cider -fris, droog, bruisend- , met de hand geperst en op de fles gerijpt. Klaar om te openen. Wat ons betreft met een stukkie worst en vrienden.

De eerste appel Cider uit Rotterdam: Ram staat dan ook voor Rotterdamse Appel maatschappij.

RAM Cider is opgericht in 2015 door vier vrienden die samen op zoek gingen naar de perfecte appelmix voor een stoere Rotterdamse appel cider. We produceren kleinschalige hoeveelheden en blijven weg bij de Appel Cider die nu in de supermarkten liggen…

 

 

Wat is cider:
Cider is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker.
De smaak van cider kan enorm variƫren. Ze kan in eerste instantie geclassificeerd worden van zoet naar droog. Het uiterlijk van de drank gaat van troebel door het bezinksel, naar volledig helder. De kleur varieert van lichtgeel, via oranje naar bruin. De verschillen in kleur en helderheid worden voornamelijk veroorzaakt door de mate van filtering tussen het persen en het fermenteren. Er zijn ook appelrassen die een volkomen heldere cider geven zonder dat er filtering aan te pas komt. Er worden ciders met en zonder koolzuur gemaakt; de variant met koolzuur komt echter het meest voor.

Ciders van moderne massaproductie zijn qua uiterlijk nog het beste te vergelijken met mousserende wijn. De traditionele appelrassen willen de cider weleens wat donkerder en wat troebeler maken. Deze ciders hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan het massaproduct en hebben een sterkere appelsmaak. Het verschil tussen cider en appelwijn ligt in het gebruik van toegevoegde suikers: in authentieke cider zijn alleen de vruchtsuikers van appels vergist, terwijl aan de most van appelwijn suikers zijn toegevoegd. (bron;https://nl.wikipedia.org/wiki/Cider)