Nieuwsbrief januari 2017

Vrienden van RAM Cider,

Nog even en jouw Cider gaat op fles!
Op dit moment is de eerste échte batch geheveld op nieuwe vaten. Dat betekent nog een aantal weken wachten tot de juiste smaak en helderheid is bereikt, dan kan er gebotteld worden. Weer een aantal weken later is de bruis en smaak perfect. Verwacht dus in de loop van het voorjaar jouw eigen kratje op de stoep.

Voor de échte fans, of als je gewoon niets beters te doen hebt: hieronder het RAM proces kort uitgelegd:

  • Onze appelcider wordt gemaakt van echte Nederlandse appels van Boer Erik. Voor deze batch hebben we 3500 kilo van diverse appelrassen gebruikt. Een goede mix aan smaken is noodzakelijk om tot een goed eindproduct te komen. De sap van de appels en het soort gist bepaald uiteindelijk de smaak van het uiteindelijke product.
  • Het weekend persen levert 1800 liter appelsap op. Deze gaat in 2 x 1000 liter vaten en het wachten start. Om het vergisten te stimuleren en de toegevoegde gist zijn werk te laten doen is een temperatuur van 15 graden noodzakelijk. Op de productielocatie kunnen we de temperatuur goed monitoren en bijstellen. Na enige tijd mag de temperatuur naar beneden en kan de gist gaan bezinken.
  • Hevelen. “De koek” (gist en restjes appel) ligt als een dikke plak op de bodem van de tanks. Tijd om de vaten de eerste keer te hevelen.
  • Na drie weken is het laatste beetje gist en residu weer koek geworden. Tijd om de appelcider op fles te doen. We maken een natuurproduct en niet alle gistcellen zijn verwijderd.

Kijk hier voor de foto’s
Tot over een paar weken! Binnenkort kun je eindelijk je cider gaan proeven.

Tot snel,

Corné, Maarten, Thomas en Arjan